Det var en rørt Tor Ragnar Gilje som mottok Randaberg kommune sin kulturpris for 2015.

En fullsatt Grødem kirke fikk under Nyttårsmottakelsen til kommunen se en rørt Tor Ragnar Gilje som takket mange i volleyballen da han mottok Kulturprisen for 2015 1.nyttårsdag.041 2

Stavanger Aftenblad har et flott oppslag om Tor Ragnars Kulturpris

Tor Ragnar har visst en tid at han ville bli tildelt den gjeve Kulturprisen, men i stundens alvor tok følelsene over - ikke så rart når ordfører Kristine Enger oppsummerte Tor Ragnars fantastiske innsats i Randaberg volleyball gjennom en mannsalder.

Her er begrunnelsen ordfører Kristine Enger ga under utdelingen i Grødem kirke 1.nyttårsdag:

- En grepa kar og en bærebjelke i volleyballen på Randaberg, er noen av betegnelsen som blir gitt kulturprisvinner Tor Ragnar Gilje.

Tor Ragnar Gilje er født og oppvokst på Randaberg, og får prisen for sin store og  frivillige innsats innenfor volleyballen, en idrett som regnes for å være verdens største målt etter antall utøvere og antall medlemsland.

Klubben har vært i toppsjiktet i Norge i en årrekke, og prisvinneren er en viktig bidragsyter til dette.Han debuterte som elitespiller i 1975/76-sesongen, og var med på å ta fire kongepokaler som spiller for elitelaget. Da han ga seg som spiller, 46 år gammel, hadde han over 30 år bak seg som eliteutøver. Prisvinneren holder fortsatt et høyt sportslig nivå. Så sent som i 2012 og 2013 var han med på laget som ble norgesmestere for veteraner. 

Aktiv i mer enn 40 år
Tor Ragnar Gilje har vært aktiv i Randaberg IL Volleyball siden midten av 70-tallet. Allerede som 15-åring tok han verv som oppmann, og har siden sammenhengende hatt en rolle i klubben i 40 år. Det frivillige arbeidet han har lagt ned i klubben er enormt. Han har blant annet vært spiller, oppmann, sportslig leder, styreleder og trener. Klubben har vært i toppsjiktet i Norge i en årrekke, og prisvinneren er en viktig bidragsyter til dette. 

- Ser alle
Kulturprisvinner Tor Ragnar Gilje er et kjent navn i rogalandsidretten. Han beskrives som en som «ser alle», og lager et godt og trygt miljø rundt seg. Pressen har tidligere omtalt han som en bærebjelke i volleyballen på Randaberg, og det er mange som mener at det ikke hadde vært volleyballaktivitet på øverste nivå i Randaberg i dag uten prisvinnerens innsats.

- En grepa kar!
Han har vært trener for damelaget, og i barne – og ungdomsavdelingen i flere perioder, og han har stilt opp som trener for skolebarn på dagtid. Tor Ragnar Gilje er i dag hovedtrener for herrelaget i eliteserien, sitter i styret, og er med på treninger for damene om det trengs. Han bruker fire kvelder i uka samt helger på volleyballen, og han er med på absolutt alle dugnader i klubben. Det finnes ikke nei i hans munn. Årets prisvinner er virkelig en «grepa kar».

Randaberg IL er NM-vinnere i volleyball for første gang, etter seier over Kolbotn i Oslo i 1989.
Randaberg IL Volleyball 1989

Bak f.v.: Bent Bergesen, Tor Ragnar Gilje, Øystein Håland, Leiv Helge Kaldheim, Arvid Gjesdal, Oddbjørn Dalen, Einar Fossmark. Framme f.v.:  Jan Bull Simonsen, Arne Jacobsen, Frank Roger Kalstad, Tom Erik Eckhoff, Kåre Mol. (Foto: Raymond Wardenær).

:: 
Her kan du faktisk se film fra cupfinale-kampen mellom Kolbotn og RIL i 1989 (R. Bahr/YouTube).

Randaberg kommunes kulturpris kan tildeles enkeltpersoner eller organisasjoner som har gjort en stor innsats innen kulturområdet i Randaberg. Kulturprisen kan også tildeles enkeltpersoner fra Randaberg som har utmerket seg innen kulturområdet på nasjonalt eller internasjonalt nivå. Prisen består av statuetten "Grepa kar" av Svein Magnus Håvarstein, et pengebeløp på kroner 5000,- og et diplom

Haugen Aas, Live Sørbø, Martine Gilje og Madelen Håland fikk også utdelt diplom for sin innsats gjennom idrettsåret 2015 med topp plasseringer både i sanden og innendørs.

013 2